Suomalaiset mediataideteokset Wikidatassa!

Kuva: Marikki Hakola, CC BY-SA.

Lähes tuhannen suomalaisen mediataideteoksen metatiedot kansainvälisessä tietokannassa!

MEHI – Mediataiteen historia Suomessa on koonnut vuosina 2021–2022 noin tuhannen mediataideteoksen metatiedot sisältävän tietokannan. Tietokantaan on tallennettu muun muassa teosnimiä, teosten valmistumisvuosia ja tietoa teosten keskeisistä tekijöistä. Tietokannan teoksia koskeva tieto avataan keväällä 2023 suomalaisessa Finna.fi-palvelussa.

Tammikuussa 2023 mediataiteen tietokannan metatietoja liitettiin kansainväliseen Wikidata-tietokantaan. Se on vapaaehtoisvoimin rakentuva, Wikipediaa tukeva tietokanta. Mediataiteen tietokannan metatietojen kansainvälisestä jakamisesta vastasi avoimen datan asiantuntija Susanna Ånäs apunaan informaatikot Mira Rissanen ja Sandra Lindblom.

– Mediataideteoksista keräämämme metatieto on samanlaista kuin suomalaisten museoiden taideteoksista keräämä tieto. Wikidatassa metatieto on hiukan erilaista, emmekä siksi pystyneet jakamaan kaikkea tietoa siellä. Kahden keskenään erilaisen tietokannan yhteensovittaminen vaati työtä, mutta halusimme silti avata mediataiteen metatietoja myös kansainvälisesti, kertoo informaatikko Sandra Lindblom.

MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankkeen Wikidataan tuomia mediataideteoksia ja niihin liittyviä henkilöitä ja yhteisöjä voi käydä selaamassa täällä. Mediataideteoksia voi lisäksi hakea Wikidata-tietokannasta esimerkiksi teoksen tai taiteilijan nimellä.


Artikkelikuva: Marikki Hakolan PRE (1984) on yksi MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankkeen Wikidataan tuomista teoksista. Kuva: Marikki Hakola, CC BY-SA.
Teksti: Sandra Lindblom