Mediataiteen historia tulevaisuudessa -uutiskirje 12/2023

MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hanke on loppusuoralla! Viimeistään nyt kannattaa hankkia itselle tai lahjaksi PARVSin kustantama, moniääninen ja runsaasti kuvitettu Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata -antologia. Kulttuuriteoksi julistettua kirjaa esitellään mm. tuoreessa Filmihullussa ja Suomen Kuvalehdessä. Paljon kiinnostavaa asiaa löytyy myös Suomen Mediataideverkoston omilta nettisivuilta, jonne on koottu MEHI-hankkeen historiallisia mediataideherkkuja vapaasti tutustuttaviksi.


Suomen Mediataideverkosto toivottaa rauhaisaa vuodenvaihdetta!
Näkemisiin perjantaina 26. tammikuuta 2024 MEHI-hankkeen päätösseminaarissa MUU Helsinki nykytaidekeskuksessa Kaapelitehtaalla.

Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata -antologian kansi.

MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankkeen päätösseminaari

Tervetuloa MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankkeen päätösseminaariin perjantaina 26.1.2024 MUU Helsinki nykytaidekeskukseen! Seminaarin pääpuhujina ovat FT Jussi Parikka, FT Riikka Niemelä ja kuva- ja mediataiteilija Merja Puustinen.

Mediataiteen historia tulevaisuudessa -seminaari
pe 26.1. kello 10–16

MUU Helsinki nykytaidekeskus, Kaapelitehdas, Helsinki
Seminaari on suomenkielinen.
Vapaa pääsy, paikkoja rajoitetusti.


Suomen mediataiteen aikajana

– Mediataiteella ei ole syntyvuotta, sen ensimmäiset impulssit voi havaita varhaisissa sähkö-, ääni- ja valokokeiluissa. Italialainen tutkimusmatkailija Giuseppe Acerbi kirjaa jo 1799 päiväkirjaansa Suomessa näkemiään ”sähköisiä apparaatteja”.

Petri KuljuntaustaPerttu Rastas ja Minna Tarkka kokosivat Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata -antologiaan huikean monivaiheisen aikajanan, joka on nyt julkaistu myös Suomen Mediataideverkoston nettisivuilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.


Kuopion videofestivaalit, mina näen-esite 1989.

Muistoja MuuMediaFestivaaleilta

Koko AV-arkin arkisto vuosilta 1989–2008 on lahjoitettu Kansallisgallerian arkistokokoelmaan (2010, THAA14). MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankkeen, AV-arkin ja Kansallisgallerian yhteistyönä paperiarkisto avattiin skannattavaksi ja luetteloitavaksi. Digitoitu aineisto on nyt talletettu sekä Kansallisgalleriaan, jossa se on tutkijoiden saavutettavissa, että AV-arkkiin, yhdistyksen omaan käyttöön. Suomen Mediataideverkoston nettisivuilta löytyy muistoja AV-arkin järjestämistä 1980-luvun Kuopion kansainvälisistä videotaidefestivaaleista 1990-luvun MuuMediaFestivaaleihin ja 2000-luvun alun view-videotaidekatselmuksiin.


MEHI-hankkeen tunnuksessa tekstin alla on Tuomo Tammenpään suunnittelema digitaalinen siveltimenveto.

MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankkeen 2021–2023 toteuttivat: AV-arkki ry, Mediakulttuuriyhdistys M-cult ry, MUU r.y., Poike Productio Oy, Suomen biotaiteen seura ry ja Suomen valotaiteen seura FLASH ry.

MEHI-konsortion logot.

Lämmin kiitos MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankeen rahoittajille: AVEK, Koneen Säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Oskar Öflundin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Mediataideverkoston rahoittajat.