Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata
Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata -antologia on ensimmäinen kattava esitys Suomen mediataiteen monialaisesta kentästä. Teos kartoittaa mediataiteen historiaa alkaen varhaisista kokeilijoista ja keksijöistä 1900-luvun alkupuolella. Mediataiteen lajeista esillä ovat muun muassa video-, valo- ja äänitaide, elektroninen kirjallisuus, digitaalinen ja vuorovaikutteinen taide sekä biotaide. Teoksen ovat toimittaneet Heidi Tikka (päätoim.), Petri Kuljuntausta, Tytti Rantanen ja Minna Tarkka.
Antologian teemaluvut tarkastelevat mediataiteen käytäntöjä ja rakenteita, jotka muotoutuvat vuorovaikutuksessa kulttuurin, teknologian, yhteiskunnan ja ekologian muutosten kanssa. Historiallinen tarkastelu tuo esiin unohdettuja tekijöitä ja arvioi alan kulttuurikeskusteluja eri aikakausilla. Kronologinen aikajana taltioi alan merkittävät tapahtumat ja ilmiöt. Runsaasti kuvitettu teos esittelee yli 150 taiteilijan teoksia. Kirjan kirjoittajina on yli 30 alan asiantuntijaa. Antologiassa on 264 sivua. Kirja on myynnissä PARVSin verkkokaupassa ja kirjakaupoissa hintaan 45 euroa.
Teoksen on tuottanut Suomen Mediataideverkosto ry, päärahoittaja on Koneen säätiö ja julkaisija on Kustannusosakeyhtiö Parvs.
Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata -antologia toteutettiin osana MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hanketta, jota rahoittivat AVEK, Koneen Säätiö, opetus- ja kulttuuriministeriö, Oskar Öflundin säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.
Suomen Mediataideverkoston johtamaan MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankekonsortioon 2021–2023 kuuluivat AV-arkki ry, Mediakulttuuriyhdistys M-cult ry, MUU ry, Poike Productio Oy, Suomen biotaiteen seura ry ja Suomen valotaiteen seura FLASH ry.