Uutiskirje 1/2023

Kuva: Marikki Hakola, CC BY-SA.

MEHI tekee suomalaisen mediataiteen historiaa

MEHI-hankkeen kolmas ja viimeinen vuosi kokoaa ja julkaisee hankkeen tuloksia eri kanavissa. Kansainvälisestikin ainutlaatuinen hanke etenee mediataiteen ontolgiasta antologiaan.

Suomen mediataiteen tietokannan aineisto löytyy nyt soveltuvin osin Wikidatasta ja palvelee tiedon etsijöitä kautta maailman. Tietokanta-aineiston vientiä Kansalliskirjaston finna.fi-palveluun valmistellaan parhaillaan yhteistyössä Museoliiton kanssa.

Kuvat kohottavat tietokanta-aineistojen laatua. Avoimen tiedon asiantuntija Susanna Ånäs on koonnut ohjeet siihen, miten ja millä ehdoilla mediataiteilijat ja muut oikeuksien haltijat voivat viedä kuviaan Wikimedia Commonsiin.

PARVS-kustantamo julkaisee MEHI-hankkeen kokoaman suomalaisen mediataiteen antologian syksyllä 2023. Artikkelien viimeistely on loppusuoralla, jonka jälkeen edetään kuvien toimitukseen. Kirjan julkistamista ja muita MEHI-hankkeen tuloksia juhlistetaan syksyllä järjestettävässä seminaarissa.


Lähes tuhannen suomalaisen mediataideteoksen metatiedot kansainvälisessä Wikidata-tietokannassa!

MEHI-hanke on koonnut vuosina 2021–2022 noin tuhannen mediataideteoksen metatiedot sisältävän tietokannan. Tammikuussa 2023 metatiedot liitettiin kansainväliseen Wikidata-tietokantaan. “Wikidatassa metatieto on hieman erilaista kuin taidemuseoiden käytäntöjen mukaisesti jäsennelty tieto. Näiden yhteensovittaminen vaati työtä, mutta halusimme avata mediataiteen metatietoja myös kansainvälisesti”, kertoo informaatikko Sandra Lindblom.


Creative Commons -lisenssien ehdot.

Kuvien vieminen Wikimedia Commonsiin

Tekijänoikeus suojaa jokaista teosta. Se antaa tekijälle yksinoikeuden hyötyä teoksestaan taloudellisesti ja takaa tekijän moraalisen oikeudet, mm. tulla nimetyksi teoksen tekijänä. Mediataiteilija voi lisensoida avoimesti teosta edustavan tunnistekuvan, vaikka itse taideteoksen tekijänoikeudet säilyvät muuttumattomina. Lisensointi koskee tällöin vain kuvaa, ei koko teosta.

Avoimen tiedon asiantuntija Susanna Ånäsin kokoama tietopaketti löytyy MEHI-hankkeen Materiaalipankista. Se kertoo myös, mitä hyötyä avoimilla alustoilla julkaisemisesta on ja mitä siinä kannattaa huomioida.


OMA - Mediataiteen ontologia

Joko tutustuit mediataiteen kolmikieliseen ontologiaan?

Kansalliskirjaston finto.fi-palvelussa julkaistiin syksyllä 2022 MEHI-hankkeen kokoama mediataiteen kolmikielinen ontologia. Se tarjoaa kansainvälisestikin ainutlaatuisen työkalun mediataiteen luettelointiin ja yhtenäisen käsitteistön käyttöön.


Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa Suomen Mediataideverkoston uutiskirje sivujen alaosasta, niin kuulet MEHI-hankkeen uusimmat uutiset. Uutiskirje ilmestyy 2-4 kertaa vuodessa ja se lähetetään ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.


Artikkelikuva: Marikki Hakolan PRE (1984) on yksi MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hankkeen Wikidataan tuomista teoksista. Kuva: Marikki Hakola, CC BY-SA